Tatami seng

Embrace den japanske livsstil

Japanerne har længe været konger over den traditionelle simple livsstil, og går meget op i deres generelle sundhed. Dette er også nødvendigt for at kunne håndtere deres hårde og stressende arbejdsliv. Lige fra deres madlavning, som ofte indeholder sund tang eller natto – fermenterede bønner.

De er kommet udenfor Asien

De er heller ikke helt galt på den i Japan med alle de sunde traditioner, og det er nok også derfor at man ser flere og flere af disse traditioner ramme lande udenfor Asien.

En ting som en tatami seng, giver rigtig godt mening om hvorfor den bliver mere og mere populær udenfor Japan. En tatami seng, er en lidt tyndere madras, ofte lavet af mange lag bomuld, lagt ovenpå en tatami måtte. Tatami måtten bliver derefter placeret på gulvet, hvorpå madrassen ligger, måtten sørger for at der er luftcirkulation imellem gulvet og madrassen, og at der ikke dannes fugt, som muligvis kan gå ind og mugne i bomuldet. Tatami måtten består af stå og er relativ blød.

Man kan købe en tatami seng, også kaldet en futon.

Tatami seng

De er traditioner af en grund

Så kommer der også alle de sundheds-benefits der er ved at eje en tatami seng. Det er her hvor det virkelig giver pote at eje en. For det første, hvis man er en af de mange som ikke rigtig kan sove, eller få en god nats søvn, når det er varmt f.eks. om sommeren, så er den god her. Da varme stiger til vejrs, så er det en fordel af ligge på gulvet og sove. Udover det så giver måtten jo også god luftcirkulation, så den er generelt køligere at sove på.

På grund af kombinationen af bomuld og måtten, så er der også en bedre cirkulation i kroppen, så man kan få reduceret rygsmerter og generelle smerter, især da ens ryggrad ligger mere lige og fladt når man sover, som også kan muligvis resultere i bedre holdning.

Hvis man kører den helt traditionelle japanske livsstil, så ruller man sin madras væk om dagen, så der er også mere plads til andre ting, hvis enten har et lille soveværelse, eller man bor i en lille studielejlighed. Det kunne også være at man skulle anskaffe sig en til når man har sovende gæster på besøg, det optager jo ikke gulvplads når den er rullet væk, og det er bare generelt lidt mere luksuriøst end en halvflad luftmadras.

Hvis man gerne vil have sin tatami seng i mange år, som de godt kan holde til, så er det en god ide at vende sin futon om en gang imellem. På denne måde, så klumper bomuldet ikke sammen, og der er mange års levetid i den.

Udover det, så er det også en god ide at lufte sin futon, som var det en dyne. Det er altid godt for sin futon at lufte ud, og ofte i Japan ser man også futoner hænge ude nærmest hver dag om sommeren.

Så en konklusion, hvis man ønsker et sundere sovemiljø, og især hvis man lider af rygsmerter, så er en tatami seng nok en god ide.